Prema nezvanicnim informacijama granicni prelaz za putnicki saobracaj bice otvoren 17.aprila

Novi Grad – Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je Srni da još nema zvaničnih informacija o tome kad će za saobraćaj biti otvoren granični prelaz prema opštini Dvor, gdje su u toku radovi na hrvatskoj strani.

Drljača je rekao da raspolaže nezvaničnim informacijama prema kojima će prelaz za putnički saobraćaj biti otvoren 17. aprila. “Rok za završetak radova ponovo je pomjeren. Posljednji rok bio je planiran za 1. april”, rekao je Drljača.

On je dodao da je preduzeće “Hrvatske ceste” završilo ispitivanje nosivosti mosta na rijeci Uni i da je nalaz pokazao da stanje zadovoljava uslove za odvijanje teretnog saobraćaja.

“Potvrđen je nalaz koji je ranije, na zahtjev opštine Novi Grad, radio ovlašteni republički institut, a rezultati su pokazali da most ispunjava uslove za teretni saobraćaj. Znači, bez bilo kakvih intervencija prelaz može biti otvoren za teretni saobraćaj”, naveo je Drljača.

On kaže da više nema razloga za odugovlačenje jer su dvije različite analize pokazale da nema problema u vezi sa nosivošću mosta.

“žHrvatske cestež su sačinile program sanacije mosta s obzirom na to da je riječ o staroj građevini, ali to je pitanje koje u budućnosti treba da regulišu BiH i Hrvatska”, napomenuo je Drljača.

Prema njegovim riječima, nije poznat datum kad će biti održana sjednica Mješovite komisije za praćenje sprovođenja ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima na kojoj bi trebalo da bude razmatrano pitanje prekategorizacije.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je Srni da je od Ministarstva finansija Hrvatske dobio informaciju da je izvođaču radova “Elektrocentar Petek” produžen rok izvođenja radova do 30. aprila.

Zbog radova je granični prelaz u Novom Gradu zatvoren za putnički saobraćaj, osim za pješake od 31. jula prošle godine.

Za teretni saobraćaj prelaz je zatvoren od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU, a opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju.