POTPISANI SPORAZUMI ZA PROJEKTE UKUPNE VRIJEDNOSTI 151.910 KM

POTPISANI SPORAZUMI ZA PROJEKTE UKUPNE VRIJEDNOSTI 151.910 KM

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača potpisao je danas sporazum o realizaciji dva projekta sa predsjednikom Udruženja pčelara Milošem Odžićem, za projekat nabavke opreme za proizvodnju satnih osnova vrijedan 25.510 KM, i predsjednikom Udruženja farmera Milanom Brkićem, za projekat nabavke junica vrijedan 126.400 KM.

Načelnik opštine istakao je da je riječ o projektima koje podržava Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj /IFAD/, a realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uz učešće Opštine Novi Grad i lokalnih udruženja.

On je takođe dodao da je projekat nabavke opreme za proizvodnju satnih osnova za Udruženje pčelara vrijedan 25.510 KM, te da Opština i Udruženje učestvuju sa po 15 odsto, a Ministarstvo 70 odsto u ukupnoj vrijednosti projekta.

Drljača je rekao da je vrijednost projekta nabavke junica 126.400 KM, i da Opština obezbjeđuje 10 odsto sredstava, farmeri 50 odsto i Ministarstvo poljoprivrede 40 odsto.

On je takođe istakao da se ove godine u opštini Novi Grad realizuju tri projekta iz IFAD programa.

Milošem Odžić, predsjednikom Udruženja pčelara, rekao je da će linija za proizvodnju satnih osnova pčelarima biti od velike pomoći.

“Sada će imati mogućnost da satne osnove proizvode od svojih materijala. Liniju će koristiti prvenstveno članovi Udruženja, ali i drugi pčelari u našoj opštini”, rekao je Odžić, dodavši da pčelari u Novom Gradu godišnje proizvedu oko 60 tona meda