Godisnji izvjestaj rada FK “SLOBODA” za 2018 g

Informacije o radu FK „Slobode“ Novi Grad

u 2018. godini

 

Uvod

 

Svaki koncept dobrog planiranja, u sportu, za postizanje dobrih rezultata i ostvarivanja realnih ciljeva u zadatom vremenu pretpostavlja postojanje efikasnih informacija o započetim zadacima i aktivnostima u različitim segmentima sportskog djelovanja. Dobar skup informacija obezbjeđuje evidentiranje, obradu i iskazivanje podataka i činjenica značajnih za usmjeravanje i planiranje rasta i razvoja fudbala.

 

Informacija govori o pravcu aktivnosti u prošlom vremenskom periodu kojim treba da se ostvare ciljevi u sadašnjem i budućem periodu. Informacija treba da bude međudogađaj između prošlih ostvarenih rezultata i ciljeva koje treba ostvariti u budućem periodu.

 

Informacija o radu FK „Slobode“ u 2018. godini sadrži: podatke o radu omladinskih pogona, izvještaj o radu seniorske selekcije, podatke o stanju infrastrukture i opreme, finansijski okvir za 2018. godinu i zaključna razmatranja.

 

 

RAD OMLADINSKIH SELEKCIJA

 

U 2018. godini FK „Sloboda“ je sa kadetima i juniorima nastupala u Omladinskoj kvalitetnoj ligi BiH-grupa Zapad.

 

Pripreme su počete sa 13 juniora i 14 kadeta, a u nastavku takmičenja, na kraju sezone, bili smo primorani da pređemo u niži rang takmičenja u kojem smo se takmičili u pionirskoj i kadetskoj konkurenciji. U tom periodu takmičenja u omladinskim selekcijama značajno je smanjen broj igrača, tačnije imali smo 9 kadeta i 13 juniora, a što je i te kako bio nedovoljan broj igrača da se održi kvalitetan trening i značajno smanjena mogućnost za postizanje dobrog rezultata.

 

U periodu krize Kluba, na početku sezone, određen broj igrača napustio je Klub i u takvoj situaciji trebalo je iznaći brzo rješenje za popunu seniorske selekcije angažovanjem svih juniora i 4 kadeta. Došlo se u situaciju da su kadeti i juniori igrali subotom za seniorsku selekciju, a nedjeljom za omladinsku selekciju.

 

Dešavalo se da igrači u 14 dana odigraju i po 10 utakmica, a što je bilo na ivici izdržljivosti mladih igrača, pri čemu je odigravanje velikog  broja utakmica u kratkom periodu bilo jako rizično i samo su velika sreća i uigranost igrača bili razlog da nije bilo povrijeđivanja i ugrožavanja zdravlja igrača.

 

Juniori su odigrali 16 utakmica za prvu ekipu, a 13 za juniore, a što je jako veliko napredanje mladih igrača u zadatom vremenu.

Neangažovanjem mladih igrača-juniora u seniorskoj i kadetskoj selekciji bila bi ugrožena oba nivoa takmičenja oduzimanjem bodova, a čime bi bio ugrožen i opstanak Kluba.

 

U juniorskoj ligi od 10 klubova naši juniori su zauzeli 5. mjesto sa osvojena 24 boda uz skor: 8 pobjeda i 16 poraza. Kadeti FK „Slobode“, pored svih poteškoća, zauzeli su 3. mjesto sa osvojenih 17 bodova, ostvarenim učinkom od 5 pobjeda, 2 remija i 2 poraza. Na odigranim utakmicama postigli su 23 gola, a primili 16 golova.

 

 

IZVJEŠTAJ O RADU SENIORSKE SELEKCIJE

 

 

Završetak proljetnog dijela takmičarske sezone 2017/2018 u Drugoj ligi-Zapad nije bio zadovoljavajući iako je plasman mogao da dobije prolaznu ocjenu zahvaljujući ostvarenoj zalihi bodova u jesenjem dijelu sezone. U proljetnom dijelu sezone uglavnom se igralo sa podmlađenim sastavom igrača koji su osvojili 10 bodova, a što je za renome Kluba bilo jako malo.

 

Hitno se nametala potreba podizanja nivoa rada i organizovanosti  Kluba u takmičarskoj sezoni 2018/2019. Pred stručni štab postavljen je imperativ o stvaranju nove seniorske ekipe koja treba da zauzme poziciju u samom vrhu tabele nove inventivne metode rada trenera sa raspoloživim igračima.

 

Akcije da se u FK „Slobodu“ dovedu igrači iz nižerangiranih timova sa područja Opštine i angažuju igrači iz Opština iz okruženja nije urodila plodom. Pred kraj prelaznog roka dovedeno je 11 novih igrača od kojih su 4 bila stvarno pojačanje, a ostali igrači samo su pojačali konkurenciju u Klubu.

 

Pripreme igrača za nastavak takmičenja otpočete su pravovremeno, održano je 16 treninga, treniralo se 4 puta sedmično i odigrane su 3 prijateljske utakmice. Na početku priprema imali smo na raspolaganju od

22-28 igrača spremnih za takmičenje, a na početku prvenstva broj se smanjio na 20 igrača sa starosnom dobi do 21 godine.

 

Prvenstvo u 2018. godini završeno je u novembru mjesecu, odigrano je 15 utakmica, a na kraju jesenjeg dijela prvenstva FK „Slooda“ zauzela je 13 poziciju i osvojila 16 bodova.

 

Neumoljivi statistički podaci govore da je FK „Sloboda“ u jesenjoj sezoni osvojila je  5 pobjeda, ostvarila 1 neriješen rezultat i na 9 utakmica bila poražena, uz gol razliku od 19:3.

 

Možemo slobodno reći da je ostvaren rezultat  u 2018. godini nezadovoljavajući i u proljetnoj sezoni 2019. godine predstoji grčevita borba za plasman u sredini tabele.

 

Razloge za nezadovoljavajući rezultat FK „Slobode“ treba tražiti u nemogućnosti podizanja nivoa stručnog rada na viši nivo, nekompletiranju kvalitetne ekipe za veći i bolji plasman. Svemu treba dodati metod rada koji je više bio zasnovan na prijateljskom ubjeđivanju i nekažnjavanju za neizmirene obaveze, a manje na potrebnom profesionalizmu u kojem su trebali biti jasno definirana prava, obaveze i odgovornost igrača. Nedefinisana prava, nejasnoće, zabune dovodile su do štetnih i neželjenih zloupotreba od strane igrača, a što je u krajnjoj instanci dovelo do malog broja ostvarenih bodova i niskog plasmana na tabeli Druge lige.

 

FINANSIJSKI OKVIR U 2018. GODINI I KRATKA ZAPAŽANJA

 

U kumulativnom pregledu rashoda i prihoda FK „Slobode“, u 2018. godini, tačno su iskazani mjesečni rashodi i prihodi pri čemu su prihodi, na godišnjem nivou, za 4858,39 KM veći od rashoda. U godišnjem i mjesečnim iznosima prihoda i rashoda uključeni su novčani iznosi pozajmica i donacija koji iznose 21647,27 KM.  Najmanjii iznos prihoda (5130,28 KM) i rashoda (4488,00 KM) bio je u junu mjesecu, a najveći u aprilu. Oduzimanjem novčanih iznosa od 88497,23 KM koji predstavlja realan iznos prihoda iz kojeg su finansirani različiti rashodi (troškovi suđenja, troškovi kotizacija, troškovi prevoza i drugi).

 

Treba pomenuti da prvobitno dodjeljen iznos novčanih sredstava za finansiranje Kluba u 2018. godini, a za sevisiranje različitih troškova je bio nedovoljan, pa čak i uz naknadu dodjelu novčanih sredstva zaključkom Načelnika.

 

Ispada da će se neplaćeni realni troškovi napravljeni u 2018. godini finansirati iz prihoda 2019. godine tako da dolazimo do zakonomjernosti da se značajan dio troškova iz prošle sportske godine prenosi na plaćanje u narednu i po pravilu godinama napravljeni deficiti tekućih godina se finansiraju iz ukupnih prihoda narednih godina.

 

Iskustvenim  metodom dolazimo do zaključka da se realni prihodi i rashodi za jednu takmičarsku godinu treba da se kreću na nivou od  105000,00 KM do 110000,00 KM iz kojih bi se mogli realno servisirati svi troškovi.

 

Radi sticanja realne slike o visini troškova u 2018. godini pored razmatranja redovnih troškova treba uzimati u obzir i izmirenja vanrednih troškova koje smo imali za plaćanje troška sudske tužbe u iznosu od 3567,26 KM „Toping Trade“d.o.o. za izvršene prevoze u proteklom periodu. Treba pomenuti i veći trošak za isplatu iznosa od 1738,08 KM za troškove prekršajnog postupka Poreskoj upravi Republike Srpske za neplaćene poreze i doprinose iz proteklog perioda.

 

Od većih troškova koje smo imali u 2018. godini treba pomenuti troškove za utrošenu vodu, električnu struju i neplaćene poreze i doprinose za koje smo po Zaključku Ministarstva finansija dobili odgodu za plaćanje.

 

Troškovi za vodu iz proteklog perioda iznose oko 1000,00 KM koje planiramo u pregovorima sa menadžmentom JKP „Vodovod i kanalizacija“a.d. predložiti za otpis u narednim godinama uz klauzulu da ćemo sve račune za utrošenu vodu u tekućem periodu redovno izmirivati.

 

Troškovi za utrošenu električnu energiju iz proteklog perioda će se po postignutoj medijaciji isplaćivati u 90 jednakih mjesečnih obroka, a tekuća potrošnja elektrićne energije redovno je izmirivana u 2018. godini.

 

Troškovi za neizmirene poreze i doprinose, iz proteklog perioda, iznose oko 45000,00 KM , a za koje je po zaključku Ministarstva finansija izvršena odgoda plaćanja do daljnjeg.

 

 

 

 

INFRASTRUKTURA I OPREMA

 

FK „Sloboda“ ima prelijep sportski kompleks koji čine: tribine, pomoćne prostorije, svlačionice i dva igrališta (terena). Iako je postojeći kompleks davno izgrađen i u koji nisu vršena ulaganja u prošlom i sadašnjem periodu domaćinskih odnosom, čišćenjem (dnevnim i sedmičnim) infrastruktura je privedena svrsi i sve sportske manifestacije su se redovno održavale bez manjkavosti koje bi mogle biti smetnje regularnim takmičenjima. Tereni su bezprijekorno održavani (valjani, košeni i zalijevani) i kao takvi bili su optimalni za održavanje takmičenja.

 

U 2018. godini nabavljena je traktoska kosilica, kosačica na guranje, a izvršeno je i postavljanje led rasvjete kojom je pojačan vizuelni izgled sportskog kompleksa i produženo vrijeme za treninge atletičara i rekreativno trčanje građana.

 

ZAKLJUČNA RAZMATRANJA

 

Za ostvarivanje većih i značajnih rezultata Kluba, u narednom periodu, na ovom nivou takmičenja i za eventualni plasman u Prvu ligu RS potrebno jeostvariti sljedeće:

 

  1. Pod hitno riješiti imovinsko-pravne odnose kako bi se stekli uslovi da se može aplicirati za projekte adaptacije i rekonstrukcije SRC Mlakve, a radi stvaranja optimalnih uslova za funkcionisanje i razvijanje različitih sportova.

 

  1. U vremenu kada se osjaća blaga kriza za igračkim kadrom u svim selekcijama, kada je sve više izražena nezainteresovanost za bavljenje dobro organizovanim sportom i kada sve više dolazi do izražaja kvazisistem vrednovanja i nagrađivanja za uložena naprezanja u pripremnom radu (na treninzima) i takmičenjima još jače treba tražiti nove metode rada kojim bismo motivisali mlade ljude za bavljenje sportom kao bitnim faktorom aktivnosti za pravilan razvoj pojedinaca i sporta.

 

  1. U narednom periodu još više uticati i iznalaziti prave metode za omasovljenje omladinskih pogona (kadeta i juniora) kao bitnih preduslova za regrutovanje i selektovanje igrača u seniorske selekcije, a što je najjeftinije i najefikasnije za Klub i JLS i ujedno bitan uslov za populanost fudbala i ostalih sportova.

 

  1. Za uspješno i kvalitetno takmičenje i postizanje dobrih rezultata Kluba u postojećoj Zapadnoj ligi i plasmanu u viši rang takmičenja nezaobilazno je i edukovanje trenera radi dobijanja licenci kao bitnog faktora učešća trenera na utakmicama i postizanja dobrog rezultata.

 

  1. Investiciono ulaganje u opremu, popravak (elektro i vodo) instalacija, rekonstrukcija centralnog grijanja u svlačionicama i pomoćnim prostorijama su nazaobilazna ulaganja u narednom periodu.

 

  1. Detaljan spisak neophodnih mjera, aktivnosti i ulaganja na SRC „Mlakve“ potrebno je da Upravni odbor, u narednom periodu, na redovnoj sjednici razmotri, taksativno pobroji i utvrdi proiritete u realizaciji radi stvaranja optimalnih uslova za takmičenje u Drugoj i Prvoj ligi.

 

Perspektivnim i realnim planiranjem i realizacijom prethodnog treba stvoriti uslove za funkcionisanje, rast i razvoj više sportova: atletike, vodenih sportova (rafting kluba, kajakaškog kluba), teretane i drugih sportova čime bi se realizovala ideja da Sportsko rekreativni centar „Mlakve“ bude kuća za sve sportove.

 

 

FK „Sloboda“ Novi Grad