Novi Grad: Dvije žene slagale policiju da su im ukradene torbice

Policija iz Novog Grada utvrdila je da su im dvije žene u proteklih nekoliko dana lažno prijavile da su pokradene. Prvo je Policijskoj stanici Novi Grad 20. avgusta prijavljeno da je u tom gradu nepoznati lopov od S.C. (52), dok se kretala Ulicom kej vojvode Stepe, ukrao torbicu u kojoj su bili lični dokumenti, nakit, novac i mobilni telefon.

Ovoj Policijskoj stanici, već tri dana kasnije, prijavljena je još jedna teška krađa, odnosno da su dva nepoznata lopova od S.T. (43), dok je hodala Ulicom Karađorđa Petrovića, ukrala torbicu sa dva tableta, mobilnim telefonom i novcem, čime je pričinjena šteta od oko 1.900 KM. Radeći na rasvjetljavanju tih događaja, policija je došla do saznanja da se u oba slučaja radi o lažnoj prijavi krivičnog djela. U odvojenim aktivnostima, izvršena je kriminalistička obrada nad S.C. i S.T. te je utvrđeno da su lažno prijavile da su pokradene.

Nakon kompletiranja predmeta, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor će protiv njih dvije biti podnesen izvještaj za lažno prijavljivanje teških krađa. U Policijskoj upravi Prijedor potvrđuju da su u posljednje vrijeme evidentni slučajevi podnošenja prijava krivičnih djela koja uopšte nisu počinjena. “Prijave se podnose iz različitih motiva, a najčešće se odnose na teške krađe.

Dakle, građani prijavljuju krađu vrijednosti koje prije toga sami prodaju, izgube ili potroše, te u cilju prikrivanja nezakonitih radnji dolaze u situaciju da takve radnje i sami čine podnošenjem lažnih prijava”, pojašnjava Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor. Najznačajniji slučaj lažne prijave krivičnog djela evidentiran je u junu, kada je vlasnik prijavio krađu vozila vrijednog oko 30.000 KM, kojeg je prethodno, u dogovoru sa vlasnikom auto-servisa, sasjekao. Evidentiran je i slučaj lažne prijave provale u stan, kada je vlasnik prijavio krađu novca u iznosu od 2.200 KM.

“Policijska uprava Prijedor apeluje na građane da ne podnose lažne prijave, da ne prijavljuju krivična djela za koja znaju da nisu počinjena, jer na ovaj način troše resurse policijskog rada. Samim tim se građani dovode u situaciju da i sami postanu predmet krivičnog sankcionisanja, kada se dokaže da se radi o lažnoj prijavi”, opomenula je Alendarevićeva.

izvor-24 sata