03.06.2015 Prica o jezeru

      Mnogi i ne znaju da na podrucju opstine Novi Grad postoji jezero. Jezero je vjestacko, dugo oko 800 m, a sirina varira od 30 – 150 m, ovisno o knfiguraciji terena. Nalazi se u Petkovcu, a nastalo je krajem 70-tih godina kada je tadasnja  firma “Japra” pregradila jalovinom iz rudnika potok izmedju dva brda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Posto je tada Sana bila zagadjena, kupaci su ljeti opsjedali jezero, a neko se sjetio i u jezero pustio gomilu razlicitih vrsta ribe. Riba se namnozila i jezero je postalo atrakcija za ribare. Jezero je na neki nacin “prisvojilo” ribarsko drustvo pa su  i ribocuvari poceli prije rata dolaziti i kontrolisati dozvole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

     U proslom ratu je jezero zapusteno, ali su zbog stalnih dolazaka ribara na njega ostale pristupne staze i moglo mu se prici. Na ideju da od jezera napravi turisticku destinaiciju dosla je je pocetkom 2000-tih firma MGM trade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Oni su uradili neke zemljane radove oko jezera, ali zbog nerazumjevanja opstinskih vlasti i vodoprivrede RS, radovi su prekinuti i sada jezero zarasta u kupine i siblje.

    Mozda slike jezera izgledaju fino ali  okolina  odise zapustenoscu, a da stvar bude gora ( zbog cega i pisem ovaj clanak), dobili smo i deponiju smeca i to na prilazima jezeru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Naime ovako izgleda dobrodoslica na jezero. Jos kad sam bio zimus bilo je strasno. Neko se sjetio, pa je zapalio dio smeca pa ga ima osjetno manje a i trava ga kamufila(fotografije su juce snimane).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ne znam sta reci za ovakav  nacin odlaganja smeca nego strasno. Da ne pricam o mozgovima onih koji ovo rade.

Eto  to je to. I  dalje na jezero dolaze ribari,  dalje je puno ribe, dalje zarasta  i dalje Vas na dolasku,  prije jezera, doceka  divlja deponija smeca.